UA-93774838-1

вівторок, 31 січня 2017 р.

Від Будинку відпочинку до Есхара: дводенний похід по Харківській області.

ліс на станції Будинок відпочинку Станція Будинок відпочинку - саме тут починається наш дводенний похід по області. Прогулятися зимовою Харківщиною мені запропонували бувалі туристи - Сашко та Євген. Вони ще з листопада виношували ідею цієї прогулянки, але їм бракувало вільного часу. Нарешті їх робочі графіки співпали і ми домовились прогулятися цими вихідними. Добиралися до старту електричкою Харків-Левада - Ізюм, яка відправляється о десятій годині і вже у електричці вирішували, яким саме маршрутом підемо. Зупинились на маршруті Будинок Відпочинку - Есхар, а якщо буде зайвий час та сили, то подовжимо маршрут до Малинівки.
Півтори години дороги, за цікавими спогадами про минулі подорожі та пригоди, минають непомітно. Ось і  платформа Будинок відпочинку. Переходимо колії і ми вже у лісі. Дерева вкриті снігом - справжня зимова казка. Навіть похмуре небо не в змозі зіпсувати наш гарний настрій.

зимовий ліс на платформі Будинок відпочинку
Казковий зимовий ліс
  Швидко добігаємо до паркану Будинку відпочинку. Тут традиційне для нашої країни видовище - стежка проходить крізь діру у паркані.

паркан будинку відпочинку
Паркан Будинку відпочинку.
  Минаємо нечисленні забудови і звертаємо у бік річки Сіверський Донець.

дорога до Сіверського Донця

 На березі аншлаг - десятки машин пошановувачів зимової риболовлі. Хтось ловить рибу, а хтось вже смажить шашлик: аромат стоїть фантастичний. Роблю кілька глибоких вдихів, проковтую слину і йду далі за хлопцями.

рибалки на березі Сіверського Донця
Рибалки смажать шашлик.
 Наш шлях лежить вздовж лівого берега річки. Дорога місцями наїжджена, а місцями повністю заметена. Напрямок маршруту ми обрали правильний, бо досить сильний вітер зі снігом дує нам у спину. Через годину вирішуємо зробити невеликий привал на березі. Нам пощастило знайти мальовниче місце на березі, обладнане столиком і лавами.

берег Сіверського Донця

обід на Донці
Місце для чаювання.
на берегу Донця

  Перекусивши батончиком і чаєм, продовжуємо нашу прогулянку. Місцями по цілині зрізаємо кути доріг - це дуже засмучує Євгена, який був налаштований на "матрасний" відпочинок у лісі, а не на похід.

зимове бездоріжжя
Євген долає цілину.

Невдовзі виходимо до мальовничого, але дуже смердючого струмка. Невідомо звідки взявся запах стічних вод, який не дає насолодитися красою. Тож перебігаємо через струмок по маленькому місточку, а потім переходимо маленьку дамбу, розташовану трохи далі.

красивий струмок


дерева на березі Донця

болота біля Мохнача

дерево на березі Сіверського Донця

 На протилежному березі вже видно будинки Мохнача - нам туди. Йдемо у бік містка на правий берег.

Будинки Мохнача на березі Сіверського Донця

пагорби у Мохначі
Завтра нам підніматися на цю "гору".
 Сашко запланував ночівлю у лісі, на пагорбі, вже за Мохначем, але сутеніє і ми вирішуємо ночувати у ліску на цьому березі. Без проблем знаходимо гарне місце і влаштовуємо табір.

походна ватра

сонце світить крізь дерева

 Ясний і морозний ранок - цього разу синоптики не помилились. Під час сніданку та збирання речей, остаточно вирішуємо фінішувати у Есхарі, до якого, приблизно, одинадцять кілометрів. Проминувши будинок лісничого переходимо місток і ось ми у Мохначі.

міст у Мохначі

вид з мосту у Мохначі

міст через Сіверський Донець

  Піднімаємось балкою на пагорб і милуємось краєвидом.

Мохначська розщілина

краєвид з пагорбів Мохнача

краєвид Мохнача

селище Мохнач

 Йдемо узліссям по наїждженій колії, але вона невдовзі закінчується і ми застрягаємо у глибокому снігу. Євген вмовляє нас звернути на одну з багатьох звірячих стежок, яка, ймовірно, виведе до річки. Я з острахом дивлюсь на густий молодняк, через який треба продиратися. Нічого не лишається як, обравши саму натоптану стежку, звернути на неї і довіритись долі. 

звертаємо на звірячу стежку

Виявляється у тварин все як у людей: неймовірна кількість стежок, що ведуть в усі боки, перетинаючись зі звіриними дорогами, які невдовзі розширюються до проспектів, а потім і до цілих магістралей.

звірячі стежки у лісі
Звірячі стежки та магістралі.
 Біля річки йде гарно наїжджена дорога, по якій минаємо Партизанську галявину і добігаємо до дамби.

дамба у Есхарі

потік води на дамбі

 Від дамби нам лишається пройти повз джерело і вийти у Есхар.

джерело у Есхарі

Сіверський Донець у Есхарі

катання на санках у Есхарі

 До прямого автобуса на Харків була ще година, тож застрибуємо у вже від'їжджаючий автобус до Чугуєва. У Чугуєві пересідаємо в автобус до Харкова і близько третьої дня ми вже на Пролетарській.
Трек і профіль висот походу.
Розклад електричок дивимось тут.
Розклад автобуса Харків - Есхар - Харків.

2 коментарі:

  1. У Мохначі ви не балкою піднялися на пагорб, а дорогою, якій півтори тисячі років, увійшли на територію древнього городища.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за слушне зауваження. Про городище я тільки на днях дізналась))

      Видалити

Коментувати